Piet Rispens kampioen!

In zijn 22e seizoen is het Piet Rispens gelukt om voor de
eerste keer clubkampioen te worden. De laatste seizoenen
timmerde Piet al flink aan de weg maar was niet     
koelbloedig genoeg om vooral Jan Hofman voor te blijven.
Dit jaar lukte het wel en kon voorzitter Wim Reinders de
 nieuwe wisselbeker uit reiken aan de sympathieke Assenaar.
 Jan Hofman werd tweede en de opnieuw sterk spelende   
Hans Katerberg bereikte de derde plaats.        

De clubcompetitie was dit jaar ongemeen spannend. Piet
Rispens, Hans Katerberg, Jan Hofman en Henk Abrahams..
vormden al gauw een kopgroep en ook Coen Hut bleef op .
vinkentouw zitten. Uiteindelijk bleek Piet de sterkste
en werd het dus daarmede de terechte kampioen !

 

woensdag 5-11-2019

 

Damclubvries

door Siep Buurke

Alle leden zijn aanwezig op de clubavond op donderdag. Een half uur voor aanvang van de partij komen de leden binnendruppelen. Als laatste komt Albert Huisman uit Assen binnen, hij komt altijd op de fiets en is vanaf het begin lid van de club. Twaalf leden heeft de club. Ze spelen in dorpshuis De Pan te Vries. Damclub Vries is een relatief nieuwe club, de meeste damclubs zijn ouder. In de gemeente Tvnaarlo is in ieder geval een damclub. Assen heeft als enige provinciehoofdstad in Nederland geen damclub.
in 1996 heeft Wim Reinders de club opgericht. Dat was nadat zijn vader, met wie hij regelmatig damde, overleden was. Wim: "Ik vond het jammer dat ik niet meer damde en schreef toen een uitnodiging in het lokale krantje om een damclub op te richten. Daar reageerden toen 12 mensen op en de damclub werd opgericht. Ik wilde graag een rookvrije club, wat niet gewoon was in die tijd, en daar waren de leden wel voor. jarenlang heb ik, met andere clubleden, een schooldamtoernooi georganiseerd; eerst alleen in de gemeente vries, later in de gemeente Tvnaarlo. in 2017 kwam daar abrupt een einde aan omdat ik werd geveld door een herseninfarct tijdens een operatie aan mijn hart. Niemand wilde het toernooi verder organiseren. Spelen in het viertal lukte ook niet meer; mijn damcapaciteit was flink afgenomen. Maar verder ben ik er uiteindelijk goed uit tevoorschijn gekomen en ik dam nog graag.
Met onderbreking van 5 jaar, toen was Dick van der Velde voorzitter, ben ik voorzitter geweest, maar na dit jaar stop ik daarmee. Het is tijd dat iemand anders dat gaat doen." De leden komen uit de verre omgeving van Vries. Drie leden van de twaalf wonen er in vries, de andere leden komen uit Haren, drie uit Eelde, Roden, Borger, Wester-bork, Grolloo en Assen. Men komt voor de gezelligheid, maar er wordt wel serieus competitie gespeeld.

Koploper uit Eelde
Verrassend koploper in de onderlinge competitie is de uit Eelde afkomstige 83-jarige Eltjo van der Lande. Tot op hoge leeftijd kun je kwalitatief goed blijven dammen, het denkvermogen kan nog steeds goed zijn, dat laat Eltjo van der Lande zien. Men komt wel uit voor de nationale dam-bond, ook al speelt men alleen in de provinciale competitie met een viertal. De ambitie om met een tiental op zaterdag te spelen heeft men niet. In de provinciale clubcompetitie is de club één keer kampioen van de 2e klasse geworden, maar tegenwoordig eindigt men steevast onderaan. Het plezier in het spel is er niet minder om. Nadat men op de clubavond eerst gezellig een kopje koffie drinkt en andere dan alleen damgebeurte-nissen bespreekt, wordt er een serieuze partij gespeeld. Anderhalf uur krijgen ze op de klok voor de eerste vijftig zetten, daarna nog een half uur om de partij uit te spelen. Tijdens de partij heerst er volstrekte stilteMen neemt het spel serieus. Een aantal spelers noteert de partij, een aantal niet.


De club is met 12 leden begonnen en had op zijn hoogtepunt 16 leden, nu zijn er weer 12. Een aantal leden heeft wel op zaterdag gespeeld, maar heeft daar nu geen behoefte meer aan. Albert Huisman uit Assen: "Ik las een stukje in de krant, ik wou eerst op schaken, ik heb een avond op een schaakclub gespeeld, maar vond er niet veel aan. Een week er op stond een stukje in de krant over het dammen, toen dacht ik ja, dammen vind ik veel leuker. Dus zodoende kwam ik hier. De gezelligheid verbindt ons met elkaar." De club vergrijst wel, het jongste lid is 57. Piet Rispens: "Wij doen mee zolang wij het plezierig vinden, leuke partijen, soms verlies je, maar het is toch leuk. We hebben dan toch lekker gespeeld, dat is onze drijfveer. Andere tegenstander mooie partijen." Aan het eind van de avond zijn alle zes partijen in een beslissing geëindigd, koploper Eltjo van der Lande won.

Overgenomen uit :Dorpsklanken 30 oktober 2019


 

 

 

Jan Hofman sneldamkampioen 2018-2019


Finale              Jan H     Siebren   0-2

3/4 plaats        Henk      Hans       0-2


Siebren winnaar van het Gong toernooi

Het sneldamtoernooi  (10 minuten op de klok) voor de kerst werd gewonnen
door Jan.

Siebren behaalde toen een vierde plaats.  Jan is dus kampioen
sneldammen 2018/19 geworden.

Poule A .........................Poule B

1 Siebren 6    11 1 Jan H 5 9
2 Henk  6     7 2 Hans  5  8
3 Albert  6     5 3 Coen 5  5
4 Wim    6    5 4 Joop 5  4
5 Piet   6    5 5 Eltjo  5  3
6 Gerhard 6    4 6 Jan S 5  1
7  Kees 6    3    

3-5-2019

terug

 

Op 2 mei jaarvergadering en na afloop het traditionele gongdammen 2

 

Dam pauze.

Op 10 januari 2019 hopen we elkaar weer sportief te bestrijden.

Kerst sneldamtoernooi op 20december 2018

10 minuten op de klok

 

1 Jan Hofman   7 Wim Reinders
2 Henk Abrahams   8 Eltjo van der Lande
3 Hans Katerberg   9 Albert Huisman
4 Piet Rispens   10 Jan Scheltens
5 Siebren Vanderveen   11 Coen Hut
6 Kees van der Zwan   12 Joop Uithetbroek

 

Uitslag gongsneldamtoernooi 26 april


1 Jan H
2 Kees
3 Siebren
4 Hans
5 Coen
6 Piet
7/8 Wim Joop
9 Albert
10 Henk
11 12  Jan S  Eltjo
13 Gerhard

Winnaar van beide toernooien
1   Jan H   3
2/3/4   Piet Hans en Siebren 7
5  Kees 13
6 Albert 14
7 Coen   15
8 Eltjo  17
9 Henk   18
10 Joop  19
11/12/13 Jan S Gerhard/Wim  20

 

Na het kersttoernooi sneldammen op de klok en het gongtoernooi was ook Jan Hofman de beste dammer bij het sneldammen.
Op de gedeelde 2e plaats, met alle drie evenveel punten, stonden Hans Katerberg, Piet Rispens en Siebren Vanderveen.

Kees van der Zwan werd vijfde.

 

Op donderdag 26 april 2018 aanvang 19.30 vindt er ter afsluiting van het seizoen 2017-2018 het traditionele gongtoernooi plaats
en wordt ook onze sneldamkampioen seizoen2017-2018 bekend.

 

26 april 2018 ons laatste damavondje van dit seizoen, wordt besteed aan het immer terugkerende

'Gongtoernooi'

 

zaterdag 20-1-2018

Uitslagen van het kerstsneldamtoernooi van donderdag 22 december 2017

1 Piet Rispens   8 Gerhard ter Beek
2 Dick van der Velden   9 Henk Abrahams
3 Jan Hofman   10 Jan Scheltens
4 Hans Katerberg   11 Coen Hut
5 Siebren Vanderveen   12 Kees van der Zwan
6 Albert Huisman   13 Joop Uithetbroek
7 Eltjo van der Lande   14 Wim Reinders

 

donderdag 4-1-2018

Start 2e gedeelte seizoen Damclub Vries op 4-1-2018

Het 2e gedeelte van het damseizoen begint op donderdag 4-1-2018 voor de dammers van DC Vries. Iedere donderdagavond trekken de leden ten strijde om het kampioenschap van de club. Op provinciaal niveau speelt het eerste viertal in de 2e klasse.
Vanaf 19:30 wordt er een wedstrijd voor de onderlinge competitie of een officiele wedstrijd gespeeld tegen een andere regionale club.
De onderlinge competitie verloopt bijna altijd spannend omdat de verschillen niet zo heel groot zijn.Momenteel nemen 14 spelers deel aan de club competitie, maar we kunnen nog best een aantal nieuwe leden gebruiken. Damclub Vries is een gezellige damclub, waar het sociale aspect net zo belangrijk is als het presteren. Bent U op zoek naar een nieuwe hobby of sport voor uzelf ? Kom vrijblijvend eens langs op onze clubavond in het dorpshuis de Pan. We starten op 1 september. Voor meer informatie kunt u terecht bij
secretaris Jan Hofman (0592 543078) en de competitie leider Henk Abrahams. (0592-543556)

 

zaterdag 22-4-2017

Siebren Vanderveen Kampioen Sneldammen!

20 april 2017

Na het sneldamtoernooi (10 minuten op de klok) in december leek het er niet op dat Siebren kampioen sneldammen zou worden. Hij eindigde samen met Wim Reinders op een gedeelde 5e plaats. Hans Katerberg en Jan Hofman deelden toen gezamenlijk de eerste plaats en daar tussenin stond Gerhard op de 3e en Piet op de 4e plaats.
Maar Hans (poule B) had bij het gongtoernooi na de Paasdagen niet z' n beste avond en werd 5e, terwijl Jan Hofman in poule A derde werd. In poule A was Kees de grote verrassing met zijn koppositie. In poule B werd Siebren overtuigend 1e : geen enkel verliespunt.
Na de poule-wedstrijden kwamen dezelfde rangnummers tegen elkaar te spelen. De partij tegen Kees werd door Siebren gewonnen. Jan Hofman en Siebren hadden toen beiden 6 toernooipunten en moesten een extra partij spelen voor het kampioenschap. Die partij won Siebren ook, zodat hij overtuigend kampioen sneldammen werd van de dc Vries. Op de 3e plaats belandde Wim. Hans en Henk deelden samen de 4e plaats. Vervolgens kwamen Kees, Piet, Jan Scheltens, Gerhard die een heel slechte avond had vergeleken met het kloktoernooi, Eltjo, Albert en Joop. Coen valt buiten het klassement omdat hij alleen aan het gongtoernooi deelnam. In poule B eindigde hij als 3e van de zeven spelers.

 

donderdag 6-4-2017

20 april 2017 Algemeene leden vergadering aanvang 19.30 uur. Na afloop gong sneldamtoernooi
10 minuten per partij.

 

vrijdag 23-12-2016

Uitslagen van het kerstsneldamtoernooi van donderdag 22 december 2016

1 Hans Katerberg ----------Jan Hofman   7 Henk Abrahams
2     8 Jan Scheltens
3 Gerhard ter Beek   9 Albert Huisman
4 Piet Rispens   10 Kees van der Zwan
5 Wim Reinders------------Siebren Vanderveen   11 Eltjo van der Lande
6     12 Joop Uithetbroek

 

donderdag 16-12-2016

Sneldamtoernooi

Op 22 december 2016 is er het kerstsneldamtoernooi.

De spelers zijn verdeeld in een A en een B poule
De volgende spelers zijn verkozen om hun eer te verdedigen

 

A B
Gerhard ter Beek Jan Hofman
Jan Scheltens Piet Rispens
Hans Katerberg Albert Huisman
Wim Reinders Eltjo van der Lande
Joop Uithetbroek Siebren vanderveen
Kees van der Zwan Henk Abrahams
   

 

zondag 4-12-2016

Start schooldam toernooi.

Kijk bij menu :schooldammen

 

vrijdag25 -11-2016

 

dinsdag 15 -11-2016

20 jarig bestaan van dcVries

Damclub Vries bestaat sinds 14 november 2016, 20 jaar.

 

donderdag 13-10-2016

Vogeltjes markt GAAT NIET DOOR , DAMMEN OP 24 NOVEMBER 2016 GAAT WEL DOOR!!!!!!!!


De provinciale wedstrijd tegen Warffum uit op donderdag 24 november 2016 gaat niet door
.

 

vrijdag 27-8-2016

Start nieuwe seizoen Damclub Vries

Het nieuwe damseizoen staat weer voor de deur voor de dammers van DC Vries. Iedere donderdagavond trekken de leden ten strijde om het kampioenschap van de club. Op provinciaal niveau speelt het eerste viertal in de 2e klasse.
Vanaf 19:30 wordt er een wedstrijd voor de onderlinge competitie of een officiele wedstrijd gespeeld tegen een andere regionale club.De onderlinge competitie verloopt bijna altijd spannend omdat de verschillen niet zo heel groot zijn.Momenteel nemen 13 spelers deel aan de club competitie, maar we kunnen nog best een aantal nieuwe leden gebruiken. Damclub Vries is een gezellige damclub, waar het sociale aspect net zo belangrijk is als het presteren. Bent U op zoek naar een nieuwe hobby of sport voor uzelf ? Kom vrijblijvend eens langs op onze clubavond in het dorpshuis de Pan. We starten op 1 september. Voor meer informatie kunt u terecht bij
secretaris Jan Hofman (0592 543078) en de competitie leider Henk Abrahams. (0592-543556)

 

 

vrijdag 29-4-2016

Jan Hofman, maar ook  Piet Rispens kampioen!

Op de ledenvergadering werd Jan Hofman gefeliciteerd met zijn kampioenschap van de clubcompetitie van 2015/16. Maar het gongtoernooi op de laatste clubavond van seizoen 2015/2016 bracht Piet Rispens toch ook nog een kampioensbeker. Hij had het kersttoernooi samen met Henk gewonnen, maar Henk kwam bij de gong niet verder dan plaats 4, terwijl Piet de 1e plaats deelde met Hans Katerberg. Zo werd Piet kampioen in het sneldamtoernooi, terwijl hij voor het bekertoernooi ook nog kansen heeft in de finale tegen Eltjo.
Die wedstrijd wordt op 12 mei in De Pan gespeeld. Eltjo heeft dan aan een remise genoeg voor de titel bekerkampioen.
  De verdere volgorde bij het sneldammen was: Hans Katerberg en Henk Abrahams op een gedeelde 2e plaats en Jan Hofman en Joop Uit het Broek op een gedeelde 4 plaats.
De rest kan niet vermeld worden, omdat Wim een fout beging bij het drietal Albert, Eltjo en Kees die een gelijk aantal punten hadden.
Kees had hoger moeten spelen in de finale en dat gebeurde door Wims misrekening niet.
Toen Wim er zelf achter kwam, waren de partijen al in gang gezet. Had hij maar naar Kees geluisterd die een loting voorstelde.
Het is de vraag of die man ooit weer mag tellen in zo'n toernooi. Laat Kees het maar doen.
Wim Reinders

 

vrijdag 16-4-2016

Damclub Vries heeft een bekende kampioen

Damclub Vries heeft een bekende kampioenVoor Piet Rispens was het een spannend seizoen op de damclub.
Na het vertrek van Dick van der Velden uit deze regio waren er een lid of vier die kans dachten te maken op de kampioenstitel. Jan Hofman speelde weinig partijen in het begin van de competitie.Piet ging er echter als een speer vandoor: verloor niets in het begin.
Hij zou onbetwist kampioen worden, zo dacht iedereen. Piet won ook van Jan Hofman.
Maar met nog een partij of vijf te gaan begon Piet punten te verliezen door onnauwkeurigheden. Zo stond Jan Hofman in het laatste competitieduel tegen Piet 2 punten op hem voor. Wannneer Piet weer van Jan zou winnen, telde het onderlinge resultaat en was Piet Rispens kampioen. In de eindfase van de partij moest Piet kiezen tussen een afruil met een schijf verlies of een gewaagde combinatie waarvan niemand het eind overzag. Die was hem te gewaagd en met de schijf verlies werd zijn partijverlies ingeluid.Jan Hofman werd dus de nieuwe kampioen van dc Vries! 
Dat was voor hem de zoveelste keer in het bestaan van de club. Van alle leden speelt hij het meest gedegen en dat levert hem meermaals de kampioenstitel op.
Wanneer Piet echter de andere variant had gekozen, zo bleek in de analyse, had hij Jan van het bord gespeeld.
Maar ja, achteraf kijk je......
WR

dinsdag 5-4-2-16

Op 14 april komt Dick langs.

Nog te spelen clubavonden: 7 april, 14 april en 21 april.
Op 28 april jaarvergadering en aansluitend onze jaarlijkse gongavond per zet 10 seconden om na te denken of je deze of een andere zet zal doen.

 

vrijdag 12-2-2016

Spanning ten top

Spanning ten top vanavond in zaal 1 van Dorpshuis De Pan. Zou Damclub Vries van Hijken 4 kunnen winnen en kampioen kunnen worden?
Het lukte echter niet tegen de 4 spelers uit Hijken. Als 4-tal spelen de heren Beugels, Meloni, Bakker en Vijfschagt van Hijken 4 provinciaal maar in het 3e Tientalteam van Hijken zijn de heren ook landelijk actief. Bij Damclub Vries is alleen Jan Hofman degene die in een tiental speelt. Jan Hofman doet dat bij een Damclub Roden/Leek. En laat nu juist ook Jan Hofman de eer van Damclub Vries hoog houden door te winnen van Marinus Bakker van Hijken Het leek er in het laatste uur lange tijd op dat Hijken 4 alle partijen zou winnen maar door een verrassend eindspel wist Jan Hofman de eindscore op 2-6 te brengen. Als eerste was Wim Reinders de verliezer gevolgd door Henk Abrahams die van Gerrit Vijfschagt na een veelbelovende start uiteindelijk duidelijk verloor.
Piet Rispens verloor te makkelijk een dam waarna ook hij als laatst verliezende speler voor Damclub Vries de hand kon schudden van zijn opponent Leon Meloni. Damblindheid was letterlijk en figuurlijk het probleem van het moment van verlies van de dam. Abrahams gaf aan dat het bij winst of verlies het vooral gaat om het niet maken van fouten en daar is Hijken 4 erg goed in en daarmee dan ook een terecht kampioen.
Voor de voetballiefhebbende reporter was het wel een ontspannen verademing zo een damwedstrijd. Toch is het niet allemaal rustgevend want het spelen van wedstrijden is niet bepaald ontspannen gezien het gefrunnik aan haren, pennen en filtjes. Het was dan ook een wedstrijd voor het kampoenschap en dan is dammen innerlijk en ook uiterlijk dus best een spannende bezigheid.
Na de 2e verliezende partij was het zicht op een kampioenschap verkeken want Damclub Vries moest winnen en Hijken 4 had genoeg aan een gelijkspel.Het eind was gezellig en wie weet een volgende keer meer succes. Zo was de sfeer aan het eind van toch wel een spannende avond.

Nico Altena}

 

vrijdag 5-2-2016

Een bewogen club avond!

Het eerste viertal heeft door een 5-3 overwinning op Diever Dwingeloo de kansen in eigen hand gehouden. Eigenlijk moet je spreken van een drietal, want de gasten kwamen maar met drie spelers opdagen. Wim Reinders won toch wel overtuigend van Geert Wuffen en toen stond het al 4-0. Het nog benodigde ene puntje werd door Piet Rispens binnen gesleept na een remise tegen Janette Stel. Hans Katerberg verloor nipt maar die wedstrijd deed er niet meer toe. Komende donderdag de laatste wedstrijd tegen het sterke Hijken DTC 4. Alleen bij winst wordt DC Vries kampioen van de 2e klasse. De gespeelde wedstrijden voor de club competitie leverden toch een aantal verrassende uitslagen op. Siebren won in een rap tempo zijn inhaalwedstrijd tegen Albert Huisman maar kwam in de wedstrijd tegen Gerhard ter Beek van een koude kermis thuis. Gerhard zag kans om een dam te halen en gaf de wedstrijd niet meer meer uit handen. De wedstrijd tussen Jan Scheltens en Kees van der Zwan leek op een remise af te stevenen, maar door een black out van Jan ging Kees er onverwachts met de volle winst vandaan.
De wedstrijd tussen Jan Hofman en Eltjo van der Lande was ook opmerkelijk. Eltjo, toch een zeer ervaren dammer, zag een variant op de Haarlemmer zet over het hoofd en gaf zich meteen gewonnen. Rest nog de partij inzake Henk Abrahams en Joop uit het Broek. Henk kreeg geen vat op Joop en mag zich zeer gelukkig prijzen met de behaalde remise. In een gewonnen stelling maakte Joop de fout om op slag te gaan staan om twee schijven binnen te halen. Het op slag gaan staan in de damsport kan zeer gevaarlijk zijn. Henk maakte daar handig gebruik van en kon drie schijven winnen en ook de damlijn bereiken. Het eerste zeer verdiende puntje voor Joop, maar het hadden er twee moeten zijn. Al met al een bewogen club avond, waar de emoties soms hoog opliepen en een aantal spelers zeer gedesillusioneerd naar huis gingen. Maar dat maakt de damsport ook zo boeiend! Komende donderdag een nieuwe ronde en dus ook weer nieuwe kansen!

H.A

zaterdag 30-1-2016

Hans Katerberg haakt af.

De provinciale wedstrijd tegen Diever Dwingeloo ging niet door omdat onze damvrienden uit zuid west Drenthe te weinig spelers tot hun beschikking hadden. De wedstrijd wordt nu komende donderdagavond gespeeld. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want er konden nu een aantal wedstrijden voor de club competitie worden afgewerkt. Er stonden een aantal boeiende affiches op het programma. Wat te denken van een wedstrijd tussen Wim Reinders en Siebren Vanderveen. Beide spelers bouwden een ondoorzichtige maar boeiende stelling op. Onvoorspelbaar hoe het af zou lopen en wie zou kunnen doorbreken. Kenmerk van Siebrens spel is dat hij snel speelt. Dat deed hem nu echter de das om: door een verkeerde zet kon Wim een dam binnenhalen. Die kon Siebren meteen terugpakken, maar toen stond hij 2 schijven achter.
Kenmerk van Wims spel is dat hij z'n verdediging verwaarloost wanneer hij denkt dat hij gewonnen staat. Zo blunderde hij ook in deze partij, maar gelukkig voor hem kon Siebren daar geen winst uit halen. Beiden waren uiteindelijk tevreden met een mooie partij die in remise eindigde.
Jan Hofman speelde 2 wedstrijden en wist door winst op Albert Huisman en Gerhard ter Beek de maximale score binnen te slepen.
Joop uit het Broek weerde zich kranig in zijn partij tegen Jan Scheltens, maar trok opnieuw aan het kortste eind. Het lukt Joop maar niet om van die hatelijke nul af te komen. Piet Rispens en Eltjo van der Lande speelden een spannende gelijk opgaande wedstrijd. Op een gegeven moment ging Eltjo op slag staan. Piet kreeg hierdoor een vrije zet en kon daardoor via een slagzet de damlijn berijken. Voor Eltjo restte toen niets anders dan Piet te feliciteren met zijn 12e overwinning!
Henk Abrahams is aardig op dreef de laatste weken. Als enige wist hij te winnen van de koploper Piet Rispens en ook nu was hij te sterk voor de nummer twee Hans Katerberg. In de aanvangsfase stond Henk postioneel sterker, maar langzamerhand begon Hans toch een overwicht te krijgen. Maar hij liet zich verrassen door een mooie damcombinatie en was plots kansloos. Door deze nederlaag lijkt Hans de kans om club kampioen te worden te hebben verprutst. De strijd spitst zich nu toe op Piet Rispens en Jan Hofman. Jan moet nog 5 punten goed maken, maar heeft wel één wedstrijd minder gespeeld Het kan nog heel spannend worden! In verband met de twee komende thuiswedstrijden voor de provincie staat de clubcompetitie even op een laag pitje. Bij winst op resp. Diever Dwingeloo 1 en Hijken DTC 4 mag Vries zich kampioen noemen van de 2e klasse.

H.A

dinsdag 26-1-2016

Geen grote verrassingen in ronde 13 van de onderlinge competitie.

Zes partijen werden er op donderdagavond gespeeld en de koplopers maakten geen fouten. De meeste spelers waren al vroeg klaar.Piet Rispens won van Gerhard ter Beek. Na een vlak begin wist Piet na 30 zetten een dam te halen. In de slotfase had Gerhard door een plakkertje ook een dam kunnen halen. Dit zag hij echter niet en daardoor kwam Piet met de schrik vrij. Achtervolgers Hans Katerberg en Jan Hofman waren te sterk voor resp.Albert Huisman en Kees van der Zwan.
Wim Reinders kreeg al snel in zijn partij tegen Joop uit het Broek een dam. Joop wist de dam nog weer terug te veroveren maar raakte vervolgens twee schijven achter en speelde een verloren wedstrijd.
Runner up Siebren Vanderveen profiteerde van een zwak moment van Eltjo van der Lande en kan nog steeds naar boven kijken.
De boeiendste partij was de confrontatie tussen Henk Abrahams en Jan Scheltens. Na een prima vijf om drie combinatie wist Henk een dam te bemachtigen, maar kwam daardoor wel op 2 schijven achterstand. Het werd een slijtage slag waarin Henk met veel kunst en vliegwerk zijn dam wist te behouden en langzamerhand al meer schijven van wit wist te veroveren. Maar het bleef spannend tot het einde en Jan had door middel van een kaatsingzetje zelfs de partij nog naar zich toe kunnen trekken. Henk mazzelde en kon om half elf opgelucht twee punten op zijn conto bijschrijven. Sneu voor Jan die een prima wedstrijd speelde.

H.A

 

vrijdag 15-1-2016

Halverwege

Door de verhuizing van Dick van der Velden naar het midden van het land beloofde de strijd om het clubkampioenschap
van de damclub Vries dit seizoen extra spannend te worden. De sympathieke oud Zeyenaar ,die nu gaat spelen voor DAWO (Woudenberg)
domineerde de laatste jaren in de club competitie met maar liefst 7 titels.Halverwege het seizoen is Piet Rispens nu de verrassende koploper.
Op gepaste afstand volgt Hans Katerberg met toch al 5 punten achterstand. Jan Hofman moet nog 2 wedstrijden inhalen en kan bij winst op drie punten van de lijstaanvoerder komen . Als Piet zijn zenuwen de baas blijft en ook de huidige vorm vast houdt is de kans groot, dat de titel dit jaar naar Assen gaat.
De stand in het linkerrijtje is momenteel:
1 Piet Rispens 12-21
2 Hans Katerberg 12-16
3 Jan Hofman 10-14
4 Wim Reinders 12-14
5 Henk Abrahams 12-13
6 Siebren Vanderveen 10-12
7 Gerhard ter Beek 13-12
In het kerst sneldamtoernooi werden Piet Rispens en Henk Abrahams poule winnaar.
De finale eindigde in een remise, waardoor beide splers genoegen moesten nemen met een gedeelde eerste plaats.

H.A

 

donderdag 7-1-2016

Door omstandigheden is er vanavond 7-1-2016 helaas geen dammen.
De eerst volgende gelegenheid om te dammen, ijs en weder dienende is op 14-1-2016
.

dinsdag 28december 2015

Op donderdag 7 januari 19.30 uur van het jaar 2016 gaan we verder met dammen waar we het afgelopen jaar, het jaar 2015 gestopt zijn.

dinsdag 28december 2015

Uitslagen van het kerstdamtoernooi van donderdag 17 december 2015

1 Piet Rispens----Henk Abrahams   7 Siebren Vanderveen
2     8 Kees van der Zwan
3 Joop Uithetbroek----Hans Katerberg   9 Albert Huisman
4     10 Gerhard ter Beek
5 Jan Hofman   11 Jan Scheltens
6 Wim Reinders      

 

dinsdag 15 december 2015

Donderdag 17 december 2015 is er weer het KERSTSNELDAM TOERNOOI :
We beginnen om 19.45 uur. Voor iedereen een prettig toernooi.

 

Dammers

Het nieuwe seizoen 2015-2016 van damclub Vries is ondertussen weer van start gegaan.
Wel bevindt de club zich op dit moment in een voorzitterloos tijdperk omdat Dick van der Velden in de clubvakantie is verhuisd naar de provincie Utrecht.Heel erg jammer, maar met ons land is het na een stadhouderloos tijdperk toch ook wel weer aardig goed gekomen.

W.R

 

terug

maandag 25 december 2014

Uitslagen van het kerstdamtoernooi van donderdag 18 december 2014

1 Jan Hofman   7 Albert Huisman
2 Piet Rispens   8 Wim Reinders
3 Hans Katerberg   9 Eltjo van der Lande
4 Siebren Vanderveen   10 Gerhard ter Beek
5 Dick van der Velden   11 Joop Uithetbroek
6 Henk Abrahams   12 Jan Scheltens

 

 

maandag 15 december 2014

Donderdag 18 december 2014 om 19.30 uur zijn we in de gelegenheid om het kersttoenooi te spelen.
Zoals de voorgaande jaren wordt er gespeeld met de klok en krijgt ieder 10(tien) minuten de tijd zijn tegenstander te laten denken dat hij toch niet zo goed is dan hij zelf dacht.

donderdag 14 augustus2014

Donderdag 28 augustus 2014 is het weer zo ver: WE MOGEN DAMMEN!!!!!

De plaats en tijd zijn gelijk aan het voorbije seizoen: plaats, de Pan en als tijd 19.30uur.

 

vrijdag 25 april 2014

 

Donderdag 1 mei 2014 Algemene ledenvergadering aanvang 19.00

                                                             En na de vergadering ook op     

Donderdag 1 mei 2014 ons laatste damavondje van dit seizoen, het immer terugkerende

'Gongtoernooi'

vrijdag 2 mei 2014

 

Hans Katerberg sneldamkampioen 2014

Hoewel Siebren Vanderveen (gong) en Dick van der Velden (klok) beiden een keer eerste werden bij het sneldammen, deden ze een tweede keer niet mee. Daarom vielen ze buiten de prijzen, net als Eltjo van der Lande die vierde werd bij de gongpartijen.  
Bij de gongwedstrijd op 1 mei was de finale buitengewoon spannend: 3 mannen konden alledrie op 8 punten eindigen, en dat deden ze ook. Maar Wim had in de finaleronde al verloren van Jan Hofman, dus die deed niet meer mee. Hans Katerberg speelde tegen Jan in de barrage en die partij werd in het eindspel door Hans gewonnen, omdat Jan een 2-om-2-ruil met doorloop naar dam over het hoofd zag.   In de uitslag hieronder zijn de plaatsen van de beide wedstrijden bij elkaar opgeteld.

De erevoorzitter reikte de wisselbeker uit aan Hans, wiens naam er nog wel in gegraveerd moet worden.

Hans Katerberg  8 punten Piet Rispens 14 punten
Jan Hofman 8     " Jan Scheltens 18     "
Wim Reinders 8     " Kees van der Zwan  18     "
Henk Abrahams 11     " Albert Huisman 19     "
Joop uit het Broek 12     " Gerhard ter Beek  21     "

 

Vrijdag 6 december

Op donderdag 12 december 2013 dammen we niet in 'De Pan' maar in café 'Onder de Linden' telefoonnummer 0592-541224

 

Woensdag1 mei 2013

DAMCLUB VRIES

Op donderdag 25 april 20 jl. hield Damclub Vries haar jaarvergadering.

Het seizoen 2012-2013 werd hierbij afgesloten en tevens werd met het spelen van de zogenaamde gongwedstrijden de speciale discipline sneldammen afgerond.

Om maar gelijk met het laatste te beginnen: helaas ontbrak op deze avond de clubkampioen Siebren Vanderveen uit Assen. Onmiddellijk sloeg zijn rivaal toe: nadat voorzitter Dick van der Velden uit Zeijen in december 2012 het 'gewone' sneldammen had gewonnen, bleek hij na een spannende tweestrijd met Hans Katerberg uit Rolde ook ditmaal de beste.

Voor Dick dus dit jaar de Sneldam-Beker. Het is al weer enige jaren geleden dat deze eer hem te beurt viel. Dat ligt anders voor het Clubkampioenschap en de gewone Bekercompetitie. Hierop lijkt Dick wel een abonnement te hebben. Boze tongen binnen de club beweren dat zij van plan zijn komend seizoen dit abonnement van Dick niet te laten verlengen. Van zijn kant heeft hij laten weten, dat de andere leden dan wel heel vroeg moeten opstaan, maar dat hij zich graag laat verrassen.

Erevoorzitter Wim Reinders uit Zeegse en Hans Katerberg uit Rolde gingen nog heel lang in de onderlinge competitie mee met de besten, maar moesten uiteindelijk toch respectievelijk met plek 2 en 3 genoegen nemen. 'Good old' Jan Hofman uit Vries kende niet alleen een moeizame start, maar bleef een zwaar seizoen houden, waarbij hij toch uiteindelijk plek 4 wist te bemachtigen.

Dit kwartet ( Jan, Hans, Wim en Dick ) vormt het competitieteam 2013 – 2014 voor de Drentsche Dambond. Zij gaan een serieuze poging ondernemen om het prachtige resultaat van het afgelopen jaar, waarin Vries gedeeld tweede werd, te overtreffen.

Naast dit mooie sportieve resultaat gaat het damclub Vries ook financieel naar tevredenheid. Schatbewaarder Piet Rispens uit Assen constateerde een iets gestegen saldo, waardoor de contributie op € 75,- per jaar gehandhaafd kon blijven.

Ja, u leest het goed: voor dit luttele bedrag bent u een heel jaar in het Dorpshuis in Vries dammend onder De Pan(nen). In De Pan wordt je niet alleen gastvrij onthaald, maar kun je ook tegen zeer acceptabele prijzen wat drinken en eten.

D.v.V

 

Een kleine indruk van onze laatste speelavond seizoen 2012-2013

 

 

Donderdag 25 april 2013 Algemene ledenvergadering aanvang 19.00

                                                             En na de vergadering ook op     

Donderdag 25 april 2013 ons laatste damavondje van dit seizoen, het immer terugkerende

'Gongtoernooi'

Woensdag 5 december

Op 20 december hebben we weer het 'tien minuten op de klok' sneldamtoernooi.

Maandag 3 september

Donderdag 6 september openen we het damseizoen 2012-2013 met het spelen van de eerste speelronde.

Maandag 7 mei

Hoe 'gong' het met u?

Damclub Vries sloot zoals altijd het verenigingsjaar af met de Jaarvergadering en het Gongtoernooi.
Voorzitter Dick van der Velden opende de vergadering met een korte terugblik op een voor Vries goed verlopen seizoen.

De sfeer is goed, de club is financieel gezond en er is een trou­we opkomst voor de clubavond (meer dan 80 %) bij een con­stant ledenaantal, alhoewel er zeker nog wel wat leden bij zou­den kunnen. Mocht de huidige zaal te klein worden, dan is er reeds nu de toezegging van de zeer gewaardeerde trouwe bondgenoot in ons spel: Dorpshuis De Pan, dat we groter kunnen.

In de provinciale Drentse Competitie deed Vries lang mee voor de prijzen, echter door een beetje pech moest uiteindelijk toch met de derde plek genoegen worden genomen. Meest opvallende man in deze competitie Piet Rispens. Ongeslagen 3 gespeeld 5 punten en een forse stijging van zijn rating.

Het kampioenschap van damclub Vries ging dit jaar naar Zeijenaar Dick van der Velden, met als goede tweede: Jan Hofman uit Vries, terwijl de kampioen van vorig jaar: Dick van der Woude uit Assen het brons in de wacht sleepte. Laatstgenoemde bewees op deze laatste clubavond van het seizoen nog even zijn vorm en talent op het Gongtoernooi. Nu is 'gong', met een beetje taalkundige vrijheid, de verleden tijd van 'gaan' en dat laatste deed Dick als de brandweer.Al zijn poulewedstrijden, waaronder die tegen de huidige kampioen, werden gewonnen en in de finale werd hij geconfronteerd met de man voor wie 'het vluggertje' geen geheim meer kent: Siebren Vanderveen.

Siebren stond in zijn poule slechts een remise toe aan Hans Katerberg en behaalde, na zijn vier winstpartijen, in de finalewedstrijd tegen zijn 'dorpsgenoot' uit Assen wel voordeel, maar net niet voldoende om te winnen.

Omdat Siebren tijdens het Kerst-sneldamtoernooi beter had gepresteerd dan Dick van de Woude, ging de beker voor de tweede opeenvolgende keer mee naar de Vaart in Assen.

De eerste vijf finalisten van het Gongtoernooi.

Gedeelde
1e plaats: Dick van der Woude en Siebren Van­derveen,
3e Jan Hofman,
4e Dick van der Velden en
5e Hans Katerberg.

Damclub Vries heeft nu vakantie tot donderdag 8 september a.s. Vanaf die datum bent u om ongeveer 19.30 uur weer van harte wel­kom in De Pan, om uw krachten met één van onze sterren te komen meten.

Mocht u nu niet zo lang kunnen wachten, dan kunt gerust het 'noodnummer' 0592-291991 bellen. U wordt dan al in de 'zomerpauze' uitgedaagd tot een pittig potje dammen met één van de leden.

Nieuwsgierig geworden ? Kijk dan ook eens op

www.damclubvries.nederland.org

De voorzitter.

 

3 januari 2012

Op 3 januari is er geen dammen.
Onze eerste partijen in het nieuwe jaar spelen we op
12 januari 2012.

24 december 2011

Uitslagen van het sneldamtoernooi donderdag 22 december 2011

     
1 Dick van den Velden  
2 Siebren Vanderveen  
3 Dick van der Woude  
4 Hans Katerberg  
5 Jan Hofman  
6 Piet Rispens  
7 Kees van der Zwan  
8 Wim Reinders  
9 Eltjo van der Lande  
10 Henk Abrahams  
11 Albert Huisman  

2 december 2011

Donderdag 22 december hebben we ons jaarlijks terugkerend kersttoernooi. Er wordt gespeeld met de klok en de speeltijd per partij is 10 minuten.

13 september 2011

Afgelopen donderdagavond werden de winnaars van de clubcompetitie, de clubbeker en het clubsneldammen van seizoen 2010-2011 bekend gemaakt.
De voorzitter prees de drie winnaars op hun gebied om de prestatie's die hier toch wel verricht zijn en na vele verdere lof uitingen en applaus van de dammers die dit keer niet in de prijzen vielen, overhandigde onze voorzitter de bekers.

Het geluk straalt

De drie prijswinnaars

In het midden

Links Siebren Vanderveen sneldamkampioen..... Dick van der Woude clubkampioen..... Rechts Dick van der Velden bekerkampioen

 

30 augustus 2011

Voor zo ver bekend beginnen we op donderdag 8 september 2011 met ons gelielfd damspel. We gaan dan als club ons 16e jaar in en dat is in deze tijd toch een hele prestatie.

28 april 2011

Damclub Vries heeft 3 kampioenen
maar geen vrouw

Het seizoen van damclub Vries zit er weer op. Dit jaar geen club-kampioenschap voor Jan Hofman (2010) of Dick van der Velden (2009 en eerder) omdat beiden een tijdlang door omstandigheden niet konden spelen. Daardoor ontstond een boeiende strijd tussen Dick van der Woude en Henk Abrahams, die lange tijd op de 2e en 3e plaats stonden. Dick won evenwel de laatste partij tegen Henk en eindigde zodoende net 1 punt boven Dick van der Velden.
Op de 4e plaats eindigde Eltjo van der Lande en daarna volgden Piet Rispens, Wim Reinders, Siebren Vanderveen, Jan Hofman, Jan Scheltens, Siete Neef, Albert Huisman, Kees v/d Zwan, Hans de Jong en Joop uit het Broek.

In de bekercompetitie werd  Dick v/d Velden kampioen: hij won in de finale van Wim Reinders.

Bij het sneldammen op de klok was de volgorde: Dick v/d Velden, Siebren Vanderveen, Jan Hofman. Bij het sneldammen, afgelopen donderdag, met de gong was de volgorde: Siebren, Jan, Dick, zodat Siebren de sneldamkampioen van 2011 werd.

De mannen (jawel, er is nog steeds geen vrouw lid van de damclub!) houden nu vier maanden damvakantie en beginnen op donderdag 8 september in De Pan weer te dammen. Dan onder de leiding van de nieuwe voorzitter Dick van der Velden, want Wim Reinders vond dat er na 15 jaar wel eens een andere voorzitter mocht komen.

Dat 3e lustrum was een week daarvoor overigens gevierd met een simultaanpartij door oud-Vriezenaar Evert Dollekamp. Dat hij een heel goede en snelle dammer is, bewees hij door alle 14 aanwezigen binnen 2 uur van het bord te vegen.

Binnen de damclub is het nu dus rustig, maar binnen de gemeentegrenzen wordt er nog volop aan schooldammen gedaan omdat De Holtenhoek, De Vijverstee, De Kooi en De Lichtkring nog meedoen in het landelijke schooldamtoernooi.

Wim R.

22 april 2010

We hebben het Evert tegen alle afspraken in véél te makkelijk gemaakt. We hopen ooit op een revanche.

15 april 2010

Op donderdag 21 april zal ter gelegenheid van de viering van ons 3e lustrum Evert Dollenkamp het in zijn eentje tegen onze club opnemen..
We maken het Evert niet te makkelijk!!!!!

Op donderdag 28 april is er jaarvegadering met daarna het gong toernooi (tien 10 seconden tussen de gongslagen in?)

8 februari 2011

Op donderdag 17 februari de spelers van Vries 1 en Vries 2 die aan de Drentse competitie meedoen, naar Westerbork.

16 december 2010

UITSLAGEN VAN HET KERSTSNELDAMTOERNOOI 10 MINUTEN OP DE KLOK :

1   Dick van der Velden
2      Siebren Vanderveen
3         Jan Hofman
4              Dick van der Woude
5              Henk Abrahams
6              Albert Huisman
7                   Kees Van der Zwan en Wim Reinders
9                   Joop uit het Broek
10                  Jan Scheltens

 

10 december 201

Voor wie het misschien nog niet wist: het kersttoernooi is a.s. donderdag 16 december.
Maandag 20 december gaat De Pan voor 2 weken dicht.

20 november 2010

Het is weer zover, de jaarlijkse vogeltjesdag, die gehouden wordt in ontspanningshuis De Pan verhinderd ons om op 25 november 2010 het geliefde damspel in vertrouwde omgeving te spelen. Vele damvrienden zullen totaal van slag zijn en de zich reeds van tevoren gerekende partijwinst kunnen vergeten. Niet erg voor een keer, maar hoe als het ontspsanningshuis De Pan voor ons verleden tijd zal zijn????.Als troost misschien ook geen vogeltjesdag?
Overigens moet gezegd dat de vogeltjesdag best de moeite van een bezoek waard is, heb je tijd ga dan, heb je geen tijd
maak dan tijd en ga als nog.

7 oktober 2010

Binnenkort begint ook weer de Drentse competitie, waar ook twee teams van DC Vries aan mee doen.
Zie voor uitslagen en standen op het menu
drcompetitie

 

50+ toernooi van Drenthe.                                                   7 oktober 2010

Wij nodigen alle 50-plussers in de provincie uit deel te nemen aan het 50+ toernooi van Drenthe. In een ontspannen sfeer een aantal woensdagmiddagen dammen tegen gelijkwaardige tegenstanders, wie wil dat niet? U vast en zeker wel.

Waar: alle wedstrijden worden gespeeld in de Voorhof, Hoogeveenseweg 4 te Westerbork.

Wanneer:   woensdagmiddag  20 oktober    van 13.00 uur tot ca. 17.00 uur
                    woensdagmiddag 10 november van 13.00 uur tot ca. 17.00 uur
                    woensdagmiddag 01 december van 13.00 uur tot ca. 17.00 uur
                    woensdagmiddag 15 december van 13.00 uur tot ca. 17.00 uur
                    woensdagmiddag 22 december van 13.00 uur  tot ca. 17.00 uur

Aantal wedstrijden: twee wedstrijden op een middag met ieder een uur op de klok.
Om in aanmerking te komen voor een plaats in de eindrangschikking moet men minimaal vier middagen meegespeeld hebben en tevens is het verplicht om de laatste ronde op 22 december mee te spelen.

Eindrangschikking: wordt bepaald op basis van het moyenne. Bij gelijke moyenne is het resultaat van de onderlinge partij(en) doorslaggevend. Is dat ook gelijk dan volgt een of meerdere barragewedstrijden met versneld tempo.

Inschrijfgeld:€ 7,50 per persoon.
Inschrijven is mogelijk bij de secretaris van de Drentse Dam Bond per email, post of telefonisch. Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór maandag 18 oktober a.s.
Wij vragen vriendelijk aan iedereen die dit leest, dit door te geven aan mogelijke deelnemers.
Wij hopen op een massale deelname.

Namens het DDB-bestuur,

Gerard Bruins, waarnemend secretaris
Gagelstraat 2
913 BR Hollandscheveld
Tel.nrs. 0528-342544 of 06-20137968
Email: G.Bruins9@kpnplanet.nl

 

                                                                   30 augustus 2010
Donderdag 2 september 2010 om 19.30uur begint Damclub Vries met het nieuwe seizoen 2010-2011.
We gaan het 15e (vijftiende) jaar in, wel iets om te vieren.

 

 Nieuws op schooldammen                                                 7 mei 2010


Vrijdag 30 april 2010

Onze bekerwinnaars van damseizoen 2009-1010

Van l.n.r. Albert Huisman 3e sneldammen, Jan Hofman clubkampioen en 2e sneldammen, Wim Reinders kampioen sneldammen en Dick van der Velden onze eerste clubbekerkampioen.

 

 

De winnaars van de proviciale competitie 2e klasse groep A

Van l.n.r. Jan Hofman, Henk Abrahams, Dick van der Velden en Wim Reinders


Jan Hofman stuurde voor de liefhebbers een overzicht van de diverse kampioenschappen, die gespeeld zijn van af het begin van onze jaartelling tot het voorlopige eind.

Seizoen   Clubkampioen    Sneldamkampioen   Bekerwinnaar
       
1997-1998   Dick van der Woude   Albert Huisman  
1998-1999   Jan Hofman   Karel Hakkert  
1999-2000   Jan Hofman   Henk Abrahams  
2000-2001   Jac Lammerts   Dick van der Woude  
2001-2002   Jac Lammerts   Jac Lammert  
2002-2003   Jan Hofman   Jan Hofman  
2003-2004   Jan Hofman   Dick van der Woude  
2004-2005   Jan Hofman   Jan Hofman  
2005-2006   Leo Meloni   Leo Meloni  
2006-2007   Dick van der Velden   Dick van der Velden  
2007-2008   Dick van der Velden   Dick van der Velden  
2008-2009   Dick van der Velden   Jan Hofman  
2009-2010   Jan Hofman   Wim Reinders    Dick van der Velden
2010-2011   Dick van der Woude  Siebren Vanderveen   Dick van der Velden
       
       

Zo de eerste van de drie te behalen kampioenschappen is binnen         2april 2010   

Dick van der Velden is na een spannnende finalepartij tegen Piet Rispens als winnaar geëindigd van de dit jaar voor het eerst ingevoerde clubbeker.
Hierbij is Dick van der Velden als eerste in de geschiedenis van de club CLUBBEKERKAMPIOEN.
Dick
gefeliciteerd met je clubbekerkampioenschap !!!!!

 

Uitslag van het Kerstsneldamtoernooi donderdag                 17 december 2009

Speeltijd 10 minuten op de klok.

1 Jan hofman -Wim reinders (of andersom)
3 Dick v/d Woude
4 Siebren Vanderveen
5 Albert Huisman
6 Kees
7 Piet Rispens
8 Jan Scheltens
9 Henk Abrahams

Vries tegen Emmen
                                                                       vrijdag 4 december 2009

In een zwaar weerlichtend Drenthe ging Vries 1  op pad voor de uitwedstrijd tegen Emmen 2 .  Of het nu aan het onweer heeft gelegen blijft slechts gissen maar de heren kwamen "geladen" aan de startden “ aan de start.

Op bord 1 trad Dick van der Velden aan tegen Gerrit Bloemberg.  Een speler met ervaring, die wel enige tijd uit de running is geweest. De Emmenaar deed, in een partij met een flankaanval,  een paar onnauwkeurige zetten en werd langzaam, maar zeker van het centrum gedrukt. Uiteindelijk liep Dick ten koste van twee schijven door naar een sterke dam. Vervolgens kreeg de Emmenaar via damgeven, als donderslag bij heldere hemel, ook nog een slagzet te verwerken en kort hierna konden de overige houtjes ook in de doos: 2 – 0  voor Vries.

Wim Reinders begon wat overmoedig tegen de invaller Gerrit Hummel en raakte een schijf achter. Die was echter snel teruggewonnen en door Hummel in zijn flanken te verzwakken wist Wim tenslotte twee schijven voor te komen en de partij te winnen. Vries leidde toen met 4-0.

Jan Hofman moest tegen -ook al- invaller Geert Brinks spelen. Tot halverwege ging de partij gelijk op. Op een gegeven moment kon Jan 2 weggeven en 3 terug pakken. Die ene schijf voorsprong bleek in de eindfase voldoende om de partij te winnen. Vries had toen met 6-0 de wedstrijd al gewonnen, maar Henk Abrahams was nog bezig.
Zijn partij begon vrij moeizaam, maar Henk kreeg steeds meer grip op het centrum van Bert Schomaker. Die liet zich opsluiten in een hekstelling en daardoor werd Henks positie behoorlijk stevig. Via een combinatie van 4 om 4 forceerde Schomaker een doorbraak naar dam , maar hij kon die dam niet in het spel betrekken. Henk kon in het eindspel doorstoten naar dam. Schomaker bood remise aan en omdat er niets meer op het spel stond, accepteerde Henk dit aanbod.Zo won Vries 1 de uitwedstrijd tegen Emmen met 7-1.

Drie dagen later speelde Vries 2 thuis tegen Westerbork. Dat viertal had met 6-2 van Vries 1 gewonnen. In zijn welkomstwoord grapte de voorzitter dat Vries 1 niet zoveel voorstelde en dat ze nu tegen de kanjers moesten dammen. Dat bleken achteraf voorspellende woorden te zijn, want hoewel Piet Rispens en Eltjo van der Lande hun partij verloren, bracht Dick van de Woude de stand op 2-4. Toen speelde Hans van der Nap nog op het eerste bord. Hans was in 1996 een jaar lid van damclub Vries en werd toen ook kampioen. Net een paar weken terug bij zijn oude club, bleek dat hij nog kon dammen als de beste. Hij won zijn partij waardoor Vries 2 met 4-4 gelijk speelde. En dat was dus een duidelijk beter resultaat tegen Westerbork dan dat van Vries 1, een maandje geleden.
W.R.

 

!!!!!!!!!                                                                  vrijdag 6 november 2009

Wegens de bekende vogeltentoonstelling welke in ,,De Pan,, gehouden wordt is er donderdag 19 november 2009, geen ik herhaal, geen dammen.                                                                                              

 

Vertegenwoordigers in Persoonlijk Kampioenschap van Drenthe 2009.                      donderdag 28 mei 2009

Misschien is het niet iedereen bekend dat Damclub Vries twee vertegenwoordigers in het Persoonlijk Kampioenschap van Drenthe heeft  en wel Dick van der Velden in de hoofdklasse en Leo Meloni in de eerste klasse. Toch wel héél klasse.

Als jullie de verrichtingen willen volgen van onze helden, klik dan op het volgende:
De Drentse Dambond en je zult buiten de cijfermatige uitslagen ook animaties kunnen zien van gespeelde wedstrijden (ook die van onze vertegenwoordigers). De animatie's kun je zowel automatisch als handmatig laten verlopen echt wel mooi!

Dampartij                                                                      dinsdag 26 mei 2009

Van Dick van der Woude ontving ik een in getallen uitgedrukt, ooit door L. Snijder (wit) en N.Otter (zwart) gespeelde partij. Dhr. N.Otter was toentertijd 85! jaar oud, wonende in Donkerbroek en zwager van Dick.

De vraagstelling van deze partij is:
1 Welke zet(ten) moet wit in ieder geval
niet doen in verband met verlies van een of meer schijven?
2 Welke zet van wit is fataal en leidt direct tot dam?

Bij zet 11 neemt wit de hekstelling in. Zwart heeft dit naar eigen zeggen bewust toegelaten en zinspeelde op een mooie combinatie.
Bij zet 12 betrekt ook zwart de hekstelling.

                     
1 33-29 -- 20-25   8 37-31 -- 4-10    
2 38-33 -- 19-23   9 42-37 -- 7-11    
3 32-28 -- 23x32   10 37-32 -- 1-7    
4 37x28 -- 17-22   11 32-27 -- 14-20    
5 28x17 -- 11x22   12 43-38 -- 19-24    
6 31-26 -- 14-19   13 47-42 -- 10-14    
7 41-37 -- 10-14   14 ?   ?    

Pak je dambord of als je héél goed bent los het probleem in gedachten op.
Als je wilt mag je het antwoord via het contactformulier versturen (Dus niet in je gedachten)

Koeperman                                            donderdag 23 april 2009

Van een onzer leden dhr. Dick van der Velden ontving ik enige bescheiden en een begeleidend
schrijven welke toch wel zo bijzonder zijn dat het allezins de moeite is dat ook anderen er kennis van
kunnen nemen.
Uit het geheel is tevens op te maken dat je niet perse wereldkampioen hoeft te zijn om een wereldkampioen
te vertellen hoe het in een bepaald geval beter had gekund.
Hierbij de envelop en de brief van de heer Koeperman, een stuk uit de krant van het jaar 1975, de analyse
van het gespeelde spel en hier onder het verhaal van Dick:
 

In het kort de Koepermanstory.

Mijn toenmalige schoonvader Henk was er een van een tweeling. Henk en Jan Blom.Jan damde erg goed en heeft zelfs diverse keren in het Kampioenschap van Nederland gespeeld. Henk was meer een organisator. Hij trok onder andere in Nederland rond voor demonstraties met Baba  Sy en Piet Roozenburg. Doel leden winnen voor de bond.

Hij kon ook wel een potje dammen en van hem heb ik eigenlijk alles geleerd, nadat ik in 1974 met voetballen een verlamde voet had opgelopen. In 1976 speelde wij een partij van Koeperman uit de krant na en wij dachten dat wereldkampioen Koeperman het niet helemaal goed gedaan had!!

Nogeens spelen en nogeens. De uitkomst bleef hetzelfde. Toen dacht ik, eigenwijs dat ik was, dat ga ik die Koeperman mooi eens even schrijven. Via tweelingbroer Jan Blom achter het adres van Koeperman in het toenmalige Rusland gekomen en geschreven.

Ik dacht dat wordt niets maar ja dan weet hij het maar. Ik kreeg keurig de nu bekende brief terug met de belofte dat hij onze oplossing in het boek over het Suikerdamtoernooi zou laten opnemen.

Hij heeft woord gehouden en in mijn boekenkast staat dat boek met die bijzondere vermelding.

Zo trots als een aap met zeven gouden .....Zeg maar.
Dick.v.d.V

Wilt je meer over I.Koeperman weten?  Klik dan hier.                                                 

Hier ook nog de website van De Drentse Dambond

                                                                                      DINSDAG 31 MAART 2009

De laatste avonden, 16 en 23 april zijn gewisseld.
Op 23 april is de ledenvergadering en de avond  van 16 april houden we het gongtoernooi.
Dat komt organisatorisch (voorbereiding v/d ledenvergadering + uitreiking v/d bekers) beter uit.
Als het tenminste lukt om het bestuur op tijd bijeen te krijgen om de vergadering voor te bereiden. Allemaal van die drukke jongen
s...... (zie ook het gastenboek)

Agenda

26 maart x Competitie
02 april   x   Competitie
09 april   x Competitie
16 april   x Gongtoernooi
23 april  Slotavond  x   Jaarvergadering

Uitslag gongsneldamtoernooi 16 april 2009. (10 seconden per zet)

1. Wim Reinders 7 Dick v/d Woude
2. Jan Hofman 8. Henk Abrahams
3. Dick v/d Velden 9. Albert Huisman
4. Siebren Vanderveen 10. Jan Scheltens
5. Eltjo van der Lande 11. Joop uit het Broek
6 Piet Rispens    

Uitslag Kerst-sneldamtoernooi 18 december 2008. (10 minuten op de klok)

Na een eerste ronde waarin de ene groep 4 partijen speelde en de andere groep 5, speelden de gelijk geëindigden van beide groepen tegen elkaar. Een echte kerst-winnaar wilde er niet vlot uitrollen.
Henk Abrahams en Jan Hofman speelden twee keer achtereen remise tegen elkaar. Om het niet al te laat te laten worden stelde de wedstrijdleider beiden voor om niet nog een derde partij te spelen. Dat vonden beide mannen goed en zo werd besloten tot een gedeelde eerste plaats.
 

1. Henk Abrahams en Jan Hofman 7. Dick van der Woude
3. Dick van der Velde 8. Albert Huisman
4. Piet Rispens 9. Siebren Vanderveen
5. Wim Reinders 10. Jan Scheltens
6. Eltjo van der Lande 11. Hans de Jong
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 

 

 


[IAF]


Deze website wordt gesponsord door Internet Access Facilities BV